Fotograferen in een kleine ruimte zoals een magnetron of wasmachine kan een foto bieden die je niet vaak ziet. Daarbij bedoel ik niet om een foto te maken van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten. Er zijn een hoop apparaten/voorwerpen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Koelkast
  • Vriezer
  • Magnetron
  • Oven
  • Vaatwasser
  • Een keukenkastje

Elke kleine ruimte die een interessant of ongewoon perspectief biedt zal goed werken.

Om op deze manier een foto te maken heb je een camera nodig met een objectief dat een erg wijde hoek heeft. Omdat de ruimte zo beperkt is, zal je met een objectief dat een hoek heeft die niet wijd genoeg is, waarschijnlijk niet genoeg vastleggen van de binnenkant om een interessante foto te maken.

Een fisheye-objectief biedt een erg wijd gezichtsveld (vaak rond de 130° tot 180° horizontaal) en werkt erg goed voor dit soort foto’s. Standaard wijde hoek objectieven (bijv. 7-14mm voor micro 4/3, 10-20mm voor APS-C camera’s en 14mm voor full frame camera’s) werken over het algemeen ook aardig goed.

Als je een compactcamera hebt, dan kan je een goedkoop fisheye objectief creëren door gebruik te maken van een deur kijkgat. Je kan hier een hoop informatie over vinden door op het internet te zoeken naar ‘fisheye peephole’.

Afhankelijk van waar je de foto’s maakt zal je mogelijk ook wat extra licht nodig hebben. De meeste kleine ruimtes zijn aardig donker en als je een foto maakt in de koelkast met de deur gesloten, dan zal er helemaal geen licht zijn. Hoe je de scène het beste kan verlichten is simpelweg proberen en kijken welke resultaten je bereikt.

Foto in vaatwasser

Continue verlichting, zoals een led zaklamp of klein led lichtpaneel zal vaak een lange belichting nodig hebben (langer dan een seconde). Als je een flitser gebruikt als je primaire lichtbron, dan maakt dit het mogelijk om gebruik te maken van een korte belichting. Een flits is beter als je ook een foto van je zelf wilt maken (wanneer je bijvoorbeeld de deur van de koelkast opent), aangezien je tijdens een lange belichting waarschijnlijk een beetje zal bewegen, wat voor een lichte vervaging zal zorgen.

De functies van je camera bepalen deels hoe makkelijk het is om in een kleine ruimte foto’s te maken. Als je camera een lcd-scherm heeft dat je naar de zijkant of bovenkant kunt draaien, dan is dit erg handig. Dit maakt het mogelijk om testfoto’s te maken zonder dat je de camera elke keer hoeft te verwijderen om de foto’s te bekijken.

Nog beter is als je camera wifi of Bluetooth heeft, zodat je hem draadloos aan kan sturen via je telefoon. Je kan niet alleen makkelijk zien of de foto’s goed gelukt zijn, maar ook de instellingen van de camera aanpassen zonder dat je hem aan hoeft te raken. Dit is erg handig wanneer je voorwerpen voor je camera hebt geplaatst, waardoor het anders erg lastig wordt om de camera te pakken zonder dat je je perfecte scène verpest.

Mijn camera heeft jammer genoeg geen draaiend lcd-scherm of wifi. Ik maak voor veel van mijn foto’s gebruik van een tablet die ik met een USB-kabel verbonden heb met de camera. Dit maakt het mogelijk voor me om de foto’s te bekijken en instellingen aan te passen zonder dat ik de camera aan hoef te raken. Vervolgens verwijder ik de kabel in de nabewerking. Als de scène niet heel erg ingewikkeld is, dan pak ik de camera gewoon naar elke foto om te kijken of deze goed gelukt is of niet.

Het is belangrijk dat je controleert of de foto goed gefocust is. Meestal is het een goed idee om de camera op handmatige focus te zetten en de camera in te stellen op een van de dichtste focusafstanden. De kans is groot dat je voorwerpen dicht bij de camera zal hebben staan en deze wil je scherp hebben.

Wanneer je een foto in een oven of magnetron maakt, dan moet je proberen om met behulp van een externe lichtbron of flits het idee te geven dat deze apparaten aanstaan. Hier moet je mogelijk een beetje mee spelen om het gewenste effect te krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld in de oven een licht verpakken in een oranje doorschijnende plastic zak, wat een warme kleur geeft. Uiteraard raad ik af om een oven of magnetron echt te gebruiken met je camera hier in. Een koelkast zou niet zo’n probleem moeten zijn en een vriezer ook niet zolang je je camera hier niet te lang in laat liggen.

In een vaatwasser of wasmachine kan je proberen om alles eerst nat te maken voordat je de camera plaatst, zodat het publiek het idee krijgt dat de camera in een werkend apparaat staat. Breng een paar hoopjes met zeepsop aan in je scène en misschien kan je ook proberen om een paar druppels op het objectief te krijgen (op eigen risico natuurlijk), zodat je het idee geeft dat er wat water op de camera is gekomen.

Foto in wasmachine

Dus probeer je camera eens in een kleine ruimte te plaatsen voor foto’s met een perspectief dat je niet vaak ziet.