In dit artikel zal ik de beste tips delen voor het fotograferen van voedsel.

Koop het juiste setje

Het is een mythe dat je de beste camera moet kopen voor het maken van mooie voedsel foto’s. Instap digitale spiegelreflexcamera’s zijn vandaag de dag redelijk geprijsd en als je voor een blog foto’s maakt, dan zal de fotokwaliteit meer dan voldoende zijn. Het is het zeker waard om te investeren in een goed objectief als je geld over hebt, maar ik denk persoonlijk dat het meer gaat over hoe je de technologie toepast.

 

Probeer geen flits te gebruiken

Flitsers bevestigd op de camera zijn in de meeste gevallen verboden terrein voor voedselfotografen. Licht van de voorkant zal je maaltijd vlak maken en mooie natuurlijke schaduwen die eerst in je foto zaten elimineren. Tenzij je toegang hebt tot speciale studioverlichting, is het altijd het beste om…

 

Een standaard bij je te hebben

Slecht licht is een van die slechte dingen. Nu ik dat gezegd heb, is er echter niks erger dan precies de juiste compositie te krijgen, om er vervolgens achter te komen dat het schudden van de camera je foto een vervaagde rotzooi heeft gemaakt. Als je een digitale spiegelreflexcamera gebruikt, dan heb je voor alle belichting langer dan 1/60 de hulp van een standaard nodig.

 

Kies zorgvuldig de aanvullende voorwerpen in je foto uit

Alhoewel de kijker ze waarschijnlijk alleen maar op een onderbewust niveau erkent, dragen de keuze van tafelkleed/oppervlak, bord en bestek allemaal bij aan de stemming en het succes van je foto.

 

Vind de beste hoek

Bepaalde recepten hebben een sterke grafische identiteit en zullen er prachtig uitzien wanneer je ze recht van boven fotografeert, terwijl andere onderwerpen (waarvan een gesneden cake een goed voorbeeld is) vaak vanuit een lagere hoek gefotografeerd moeten worden. Probeer je compositie van tevoren klaar te hebben, zodat je direct kan fotograferen wanneer het voedsel klaar is om gefotografeerd te worden. Je wilt je geen zorgen maken over de plaatsing van glazen, bestek en servetjes wanneer de maaltijd klaar is.

 

Vertrouw op je instinct wanneer een compositie niet werkt

Als het niet goed voelt, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Breek de set af en begin overnieuw. Je zal waarschijnlijk een paar elementen van je vorige compositie gebruiken, maar vaak is het goed om een idee van een andere kant te benaderen.

 

Laat het voedsel niet te lang staan

Veel kruiden en saladebladeren (koriander is een constante overtreder) vergaan bij het zien van een camera. Hoe langer je maaltijd blijft staan, hoe ouder en onaangenamer het er uit zal gaan zien. Voedsel zoals vlees begint snel uit te drogen op een set en zal profiteren van een borstel met een beetje olie. Pas echter op dat je dit niet overdrijft, want anders zal het er weer te vettig uit gaan zien.

 

Profiteer van ongelukken

Als je een plakje cake oppakt en een paar kruimels vallen op de tafel, neem dan even snel een kijkje door het objectief. Het is het mogelijk waard om ze daar te laten liggen. Een beetje rotzooi voegt charme toe en kan een recept toegankelijker maken voor een kijker. Soms ontmoedigt een perfect gerecht  de kijker om dit na te bootsen.

 

Voeg een beetje vocht toe

Wanneer je stilleven foto’s maakt van fruit en groenten, dan kan een paar keer water in mistvorm over de onderwerpen spuiten een foto volledig transformeren. Onderwerpen die er een beetje levenloos uitzagen, zullen er vervolgens uitzien of ze vers uit een vochtige tuin geplukt zijn.

Voedsel fotograferen tips

 

Wees voorbereid

Alhoewel dit mogelijk vreemd klinkt, heb ik altijd een paar rekwisieten in mijn tas wanneer ik ergens naartoe ga. Van op een afstand klinkt het alsof er een orkest van één persoon aan komt zetten, maar er bestaat altijd een kans dat je de lekkerste wilde aardbeien tegenkomt en je iets nodig hebt om ze in te fotograferen.