Zonsondergang fotografie is erg belonend, zowel voor, tijdens als na de zonsondergang. Wachten op die perfecte foto is rustgevend, beschouwend en vredig. Je let op de wolken, de schaduwen, de kleuren die in de lucht spelen, zonnestralen, vogels of andere vliegende objecten, hoe alles om je heen prachtig verlicht is en hoe het veranderende licht elk moment anders maakt.

Het is makkelijk om foto’s van prachtige zonsondergangen te maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld. Je kan gebieden gedurende de dag verkennen om een geweldig landschap te vinden om te fotograferen en net voor de zonsondergang/zonsopkomst terugkomen. Maar soms kunnen prachtige zonsondergangen je besluipen en verassen.

 

In schaduwen verbergen

Objecten die gefotografeerd worden met een zonsondergang achter hen zitten diep in de schaduwen en suggereren meer. Alhoewel ze omgeven worden door prachtige kleuren, kan de geest nog steeds de verborgen details vullen.

Silhouetten kunnen gebruikt worden om bepaalde aspecten te benadrukken, zoals het duidelijke verschil tussen de natuurlijke wereld en iets als hoogspanningskabels die in het landschap te zien zijn.

Lichten van gebouwen en auto’s zien er uit als juwelen, welke zweven in de zwartheid van de schaduwen. Gebouwen zijn silhouetten en bomen laten de structuur van hun takken zien, vooral degene die hun bladeren kwijtraken voor de winter. Silhouetten en schaduwen kan je het beste vastleggen wanneer je naar de zon kijkt, onder of achter het object dat in de schaduw wilt houden.

 

Toegelicht in goud

Soms kan de hoek van de ondergaande zon op onverwachte en prachtige manieren contact maken met objecten. Een lantaarn ziet er verlicht uit. Een schip in de verte lijkt te zweven op een zilveren wolk. Weerspiegelingen van spiegels en licht dat door glas of water buigt kan gebruikt worden kan een soort van buitenlands licht geven op objecten die gefotografeerd worden.

Foto’s kunnen gemaakt worden vanaf gebouwen of bergen, met de ondergaande zon achter of naast je om de scène verlichten. Om sneeuw op bergen vast te leggen, moet je een foto maken wanneer er nog steeds licht in de lucht is. Als je te lang wacht, dan is het alleen maar een zwarte silhouet.

Zonsondergang fotograferen tips

 

Donkere regenbogen, brandende luchten

Zelfs zonder veel bewerking kunnen de ongelofelijke kleuren van intense zonsondergangen je overdonderen. Wolken lijken te branden, zonnestralen verspreiden in natuurlijke strepen en weerspiegelingen in water laten beweging zien. Wolken lijken het beste uit de kleuren te halen, met sommige randen in de schaduw en andere verlicht.

De lucht heeft wanneer het bijna begint te schemeren zijn eigen regenboog van kleuren. Een krachtig geel gaat over in goud, oranje, roze en rode tinten en vervolgens paars en indigo. Zonsondergangen hebben vaak gouden of rode tinten, net alsof de lucht in brand lijkt te staan. Dit wordt sterker wanneer de zon de horizon aanraakt en ondergaat. In het licht van zonsondergangen worden kleuren vaak versterkt. Dit is een geweldige tijd om foto’s van bloemen, insecten en dieren te maken.

 

Gouden uren

De zonsondergang en zonsopkomst is het perfecte moment voor het maken van foto’s van andere objecten. Het warme en zachte licht maakt kleuren helderder, verbergt onzuiverheden en vermindert sterke schaduwen.

Buitenportretten van mensen en dieren werken perfect tijdens dit licht. Haar of vacht dat toegelicht wordt door de gouden ondergaande zon ziet er indrukwekkend uit. Sterkere kleuren en zachtere schaduwen zijn beter voor bloemen en macro fotografie. Zelfs het fotograferen van voedsel is beter rond deze tijd; de warmere kleur zorgt ervoor dat het voedsel er veel lekkerder uitziet.

Tijdens de zonsopkomst en zonsondergang kan je vaak lichtstralen door bomen vastleggen en foto’s van prachtige landschappen bedekt met mist.

 

Uitrusting en training

Dure uitrusting, digitale spiegelreflexcamera’s en objectieven en uren dure fotografiecursussen zijn niet noodzakelijk. Zelfs kleinere digitale camera’s kunnen gebruikt worden, zolang je de camera stil kan houden.

Een standaard (tripod) helpt om vage foto’s te voorkomen, maar kan lastig worden om met je mee te sjouwen. Een lichte koolstofvezel standaard is fantastisch voor langere wandelingen, maar heeft een flink prijskaartje. Een monopod is veel makkelijker om te dragen en vaak minder duur. Gorillapod standaarden met flexibele armen zijn geweldig om je camera te bevestigen aan een stang of te positioneren in vreemde hoeken.

Een ball-head camerabevestiging op de standaard geeft je veel meer vrijheid om je camera te plaatsen. Sommige hebben een waterpas, zodat de horizon perfect horizontaal kan houden in je foto’s (en bespaart roteerwerk tijdens de nabewerking).

Digitale fotografie heeft de hoge kosten van het ontwikkelen van film geëlimineerd, dus je kan zoveel mogelijk foto’s maken als dat er op je geheugenkaart passen. Als je een digitale spiegelreflexcamera hebt, dan kan je elk willekeurig objectief gebruiken (dat compatibel is) voor zonsondergangen. Wijde hoek lenzen leggen meer landschap vast, terwijl zoomlenzen het mogelijk maken om meer detail vast te leggen.

Positioneer jezelf en de camera op een goede plek, misschien met een standaard, bereid je voor om te wachten, bekijk naderhand de foto’s om de minder scherpe te verwijderen en zult beloond worden met een aantal geweldige zonsondergangfoto’s.

Zonsopkomst fotograferen

Laat je niet ontmoedigen door vage of niet perfecte foto’s, blijf fotograferen. Heb je nog meer tips voor het fotograferen van zonsondergangen (of zonsopkomsten), deel die dan hieronder.