Je hebt ongetwijfeld wel eens een keer een gave foto gezien waarbij een deel van de foto zwart-wit is en het andere deel in kleur. In dit artikel zal ik je leren hoe je dit trucje zelf uit kan voeren. Ik zal de ‘geheime’ tips met je delen die je fotograaf niet met je wil delen.

Er zijn meerdere manieren waarop je dit kan doen, waarbij sommige makkelijker zijn dan andere. Maar aangezien niet iedereen €200+ kan betalen voor software voor fotobewerking, ga ik je leren hoe je ‘vals kan spelen’ en het zelfde effect kan krijgen met een oud Photoshop Elements programma (waar je maar zo’n €10-20 voor hoeft te betalen).

Stap 1

Open eerst je foto in Adobe Photoshop 6.0 of nieuwer (ik zal verderop ook een manier delen voor oudere versies) en selecteer IMAGE>ADJUSTMENTS>DESATURATE (Beeld>Aanpassingen>Verzadiging verminderen) om alle kleur uit de foto te halen.

Stap 2

Selecteer vervolgens de ‘History Brush (Geschiedenis kwast)’ via de tools in Photoshop 6.0 of nieuwer. Maak de afmetingen van je kwast ongeveer 10-13 px door gebruik te maken van het palet net onder de bestand menubalk. De hardheid moet ingesteld zijn op 100%.

Stap 3

Door gebruik te maken van de geschiedenis kwast kan je nu kleur terug ‘verven’ in de delen van de foto waar je de originele kleur wilt hebben. Onthoud dat je af en toe de kwast even los moet laten om te kijken of je foutjes moet herstellen, zodat je niet helemaal overnieuw hoeft te beginnen.

Stap 4

Nadat je het deel van de foto hebt ingekleurd dat je wilde toelichten, moet je ervoor zorgen dat je deze aanpassingen opslaat, maar doe dit onder een andere naam, aangezien anders het origineel vervangen zal worden. Daarnaast zal je tijd moeten investeren en een hoop moeten oefenen voordat je het perfecte resultaat krijgt en uiteraard een beetje geduld moeten hebben, net als bij alles in de digitale wereld van vandaag de dag.

Voor oudere versies van Photoshop

  • Als je een oudere versie van Photoshop hebt of een oudere versie aan gaat schaffen vanwege de kosten, open je foto dan in Photoshop (elke willekeurige versie) en klik op IMAGE>DUPLICATE (Beeld>Duplicaat) en klik op OK. Dit zal een exacte kopie van je foto maken. Klik vervolgens net als bij stap 1 hierboven op IMAGE>ADJUSTMENTS>DESATURATE (Beeld>Aanpassingen>Verzadiging verminderen).
  • Sleep vervolgens je kopie en plaats deze op het origineel (je origineel zal er nu zwart-wit uitzien). Je kan dit doen door de Ctrl-knop en de linkermuisknop (terwijl je op de foto die je wilt verslepen klikt) ingedrukt te houden en vervolgens de foto te verslepen.
  • Zodra je beide foto’s perfect op elkaar geplaatst hebt (de kopie op het origineel) gebruik je de gumborstel in de tools en verwijder je de zwart-wit delen die je in kleur wilt hebben. Zorg ervoor dat je kleine afmetingen kiest voor de gum (ongeveer 13 px), zodat je ‘binnen de lijnen’ kan blijven. Net als bij de eerder beschreven methode moet je af en toe even stoppen om te zien of het resultaat vordert zoals jij wilt.
  • Als je klaar bent, dan is er nog een stap die je uit moet voeren. Je moet de twee lagen samenvoegen om één foto te creëren (alhoewel je dit ook doen kan wanneer je de foto opslaat). Om dit te doen selecteer je LAYER>FLATTEN IMAGE (Laag>Afbeelding vlak maken) in de werkbalk bovenin. Sla de foto vervolgens op onder een andere naam dan het origineel.

TIPS/HINTS:

  • Zoom in op lastige gebieden, zoals bogen, zodat je nauwkeuriger kunt werken.
  • Zorg ervoor dat je de kwast/gum klein genoeg houdt voor de ‘fijnere details’ van je foto en pas ze aan voor grotere gebieden.

Zwart-wit met kleur tips

Bedankt voor het lezen van dit artikel en ik hoop dat je een nieuwe vaardigheid hebt geleerd die je toe kan passen op foto’s. Veel succes!