Als je een professionele digitale kunstenaar of fotograaf of een serieuze amateur bent, dan heb je een kwalitatieve monitor nodig om ervoor te zorgen dat wat je op het scherm ziet de realiteit van je afbeeldingen reflecteert.

De mogelijkheid om kleuren waarheidsgetrouw te reproduceren is erg belangrijk en hetzelfde geldt voor de ‘scherpte’ van het scherm. Een IPS-scherm die een veel wijdere kleurgamma kan produceren dan de oudere TN-panelen is noodzakelijk. Er zijn verschillende soorten In-Plane Switching (IPS) panelen en professionele IPS (P-IPS) is het beste, maar ook het duurste.

De resolutie van het scherm bepaald de scherpte van het beeld en de aanbevolen resolutie hangt af van de afmetingen van het scherm. 1920 x 1080 pixels is standaard voor 24-inch schermen, maar begint een beetje wazig te worden op grotere schermen. Op het moment komen er steeds meer schermen van 27-inch en groter uit, schermen met WQHD (2560 x 1440) en 4K (3840 x 2160) en prijzen dalen snel.

De afmetingen van de monitor hangt uiteraard af van je budget. Uiteraard is het geweldig om die extra afmetingen te hebben en de meeste personen zullen niet meer een gaming monitor kiezen die kleiner is dan 27-inch voor grafische bewerking. Voor deze doeleinden heeft een monitor een kalibratieset nodig, om ervoor te zorgen dat de monitor goed ingesteld is om de kleuren waarheidsgetrouw te reproduceren.

Deze monitors zijn duur. Ze zijn op professionals gericht, in plaats van personen die alleen maar een fotoalbum voor de familie willen maken. Je moet verwachten dat je zo’n €500 betaalt voor een instapmodel en duizenden euro’s voor een echt goed model.

Waar moet je opletten bij een monitor voor fotobewerking?

  • IPS-panelen en kleurgamma: Je hebt absoluut een IPS- of PLS-paneel nodig; TN-schermen geven simpelweg niet het kleurbereik weer dat je nodig hebt. Er zijn twee verschillende kleurstandaarden of ‘gamma’s’(kleurensetjes opgedeeld worden in drie dimensies) waar je op moet letten. De sRGB gamma is kleiner en de monitor moet het hele bereik weer kunnen geven. Adobe RGB is een wijdere kleurgamma; de beste schermen kunnen tot 97% van het Adobe RGB bereik weergeven. Een aantal van de beste monitors kunnen 10-bit kleuren weergeven, wat het aantal simultane kleuren verhoogt. Om deze te gebruiken moet je echter wel een grafische kaart en software hebben die 10-bit kleuren weer kunnen geven.
  • Resolutie: Een schermresolutie van 1920 x 1080 is prima voor kleinere schermen (tot 24-inch); grotere schermen profiteren van 2560 x 1440 WQHD of 4K resoluties voor een superscherp beeld.
  • Glanzend of matte scherm: Dit is meer een persoonlijke smaak. Glanzende schermen hebben helderdere kleuren, maar de weerspiegelingen wanneer je ze in een goed verlichte omgeving gebruikt kunnen erg vervelend zijn.
  • Ergonomie: Dit is belangrijk voor elke monitor, maar vaak over het hoofd gezien. Als je uren per dag achter je computer gaat zitten, dan is het belangrijk dat je de monitor in hoogte kan verstellen, kan draaien en kan kantelen.
  • Connectiviteit: DisplayPorts beginnen langzaam steeds populairder te worden en zijn de toekomst. HDMI-poorten kunnen handig zijn, vooral als je video’s gaat bewerken.